среда, 26. септембар 2018.

Pogača sa ajvarom










Za testo je potrebno :

  • 550 g brašna,
  • 120 g rastopljenog margarina,
  • 80 ml tople vode,
  • 1/2 kockice kvasca,
  • 1,5 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera i
  • 180 ml jogurta.

Za fil:

  • 100 g sitnog sira,
  • 100 g suhomesnatog (po izboru),
  • 1 žumance i
  • 10 kašika ajvara.

Za premazivanje:

  • 30 gotopljenog margarina.

Testo:

U toploj vodi, sa dodatkom šećera i brašna podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, rastopljeni margarin, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da naraste.

Fil: 
Sir i žumance sjediniti. Suhomesnati proizvod sitno iseckati.
Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti na oko 0,5cm.
Testo razvući, premazati rastopljenim margarina i iseći na  trake.
Staviti prvu traku, sa premazanom stranom na gore, pa preko nje staviti drugu traku. Premazati mešavinom sira i jaja.

Zatim ide treća traka (sve ih ređati jednu preko druge, sa premazanom stranom okrenutom na gore), pa četvrta. Sada premažemo ajvarom i stavimo iseckano suhomesnato. Malo pritisnemo rukom, da se meso zalepi za ajvar.
Na kraju stavimo još dve preostale trake.
Tako " naslaganu " traku testa podelimo na delove.
Kalup za pečenje podmažemo i pospemo brašnom ili obložimo papirom za pečenje. Svako isečeno parče testa stavljamo u kalup uspravno.  Celu pogaču premažemo žumancetom.. Ostavimo još malo da naraste Rernu zagrejemo na 200 stepeni i pečemo dok  pogača  lepo ne porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар