среда, 29. јун 2022.

Hleb u obliku bundeve

Lipa, sveto drvo naših predaka, od čijeg drveta su se pravili kipovi božanstava i stvari koje se koriste u kući, poznata je i po tome što se od njenog meda pravila medovina, kao i da čuva od uroka i zlih sila, od udara groma, te zato danas u nekim krajevima Srbije, možemo videti grančice lipe ispod krova, kao zaštitu od groma.Kod starih Slovena, lipa je bila povezana sa boginjom ljubavi Ladom. Ja toliko volim opojni miris lipe. Lipa je drvo lepote.

Potrebno je:

800g brašna,
42g Alfa kvasca,
2 kašičice šećera,
soli po ukusu,
400g pirea od bundeve i
300ml vode.
Za premazivanje:PONTI ACETO BALSAMICO DI MODENA

Balzamiko sirće iz Modene.
Specijalna vrsta sirćeta – dobijeno od grožđa, proizvedeno po proizvođačkoj specifikaciji.
Vinsko sirće, koncentrovani mošt od grožđa, karamel boja.


Način pripreme:

U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac( koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna) dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve pomešan sa mlakom vodom pa zamesite testo.
Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite pa opet ostavite da naraste.
Od testa napravite loptu i labavo je isprepletite kanapom da dobijete kao kriške na bundevi. Celo testo sam premazala specijalnom vrstom sirćeta dobijenog od grožđa i to je testu pri pečenju dalo takvu boju. Peteljku sam stavila od prave bundeve,

Stavila sam bundevu u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 50 -ak minuta da se peče, to jest dok lepo ne porumene. Prohladite bundevu
i pažljivo skinite kanap.


Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhinja!




Нема коментара:

Постави коментар