среда, 4. септембар 2019.

Uštipci




























Kada sam došla u Martin Brod, nisam očekivala da ću upoznati Ljiljanu Karanović i njenog supruga.
Ljiljana je izdala svoju prvu knjigu proze: Lika ognjište moje, zatim zbirku Poezije: Gde je bako Lika. Kako reče na taj način čuva svoju rodnu grudu od zaborava i jednim malim delom sebe odužuje se svojim precima.
Sećanje, priča i mašta rodila je i roman "Čeznja".

Ljubav, večna inspiracija svih nas, vodilja ovozemaljskog sveta , čuva i gaji sve ono dobro u nama. Ljiljana žena vedrog duha,ne samo da dobro piše,već odlično sprema razne đakonije, sokove džemove, likere, kolače....
Ljiljana i njen suprug Jovo su divni ljudi.
Roman Čeznja se ne ispušta iz ruku dok se ne pročita.
Glavni likovi su Lenka i Pavle.
Deo romana "Čežnja"
I dok mi je Lenka pričala svoju životnu priču, prebirajući po uspomenama i leškareći u hladovini, pirkao je lagani vetrić.

" Kako me miluje ovaj vetrić, baš kao Pavlove ruke nekada davno".
Inspiracija za ove uštipke takođe je Martin Brod,


brašno doneto iz Martin Broda, koje je mleveno na vodeničnom mlinu.
Za reku Unu i njene obale se vezuju brojni mlinovi za mlevenje žitarica.
Uz reku Unu je do početka XX veka postojalo na desetine mlinova,a danas je u funkciji svega nekoliko.
Mlin potočak kako ga narod ovde naziva, za svoje funkcionisanje koristi snagu vode, potoka ili delova vodotoka rieke Une.


Potrebno je:

  • 500g pšeničnog brašna,
  • 200g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda.

Priprema:

Pomešajte obe vrste brašna, dodajte so, šećer i kvasa, jogurt i uz stalno mešanje doljevajte mlaku vodu. Testo treba da bude mekano.. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Nakon pola sata, premesite testo i opet pokrijte, neka jos jednom naraste,
U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne smije da bude pregrijano, jer će uštipci spolja brzo potamneti , a unutra će ostati neprženi. Nauljenom kasikom vadite testo i spuštajte u vruće ulje. Šerpu protresite, da se uštipc sami okrenu ili ih okrenite kašikom. Pržene uštipke ređajte na salvetu da salveta upije suvišnu mast.








































Нема коментара:

Постави коментар