среда, 4. септембар 2019.

Klišević kula





























Klišević – Kula begova Kulenovića
KULE
su građevine koje su imale odbrambeno stambenu funkciju, a pretežno su građene u tursko doba. Gradili su ih veliki feudalci na svojim imanjima i kapetani po kapetanijama. Zidane su od tesanog kamena na više spratova, a osnovica im je skoro uvek kvadrat. Oko kula je obično postojalo dvorište opasano zidom sa nekoliko manjih objekata, a slična utvrđenja bila su začetak nekih gradova. Krov im je bio u obliku četvorostrane piramide. Prizemne prostorije kula, služile su kao zatvor (hapsane).

Klišević kula prema dosad dostupnim istorijskim izvorima podignuta u periodu između Velikog bečkog rata 1683. godine i Karlovačkog mira 1699. god. Kula je pripadala staroj begovskoj familiji Kulenović koji su ovde imali svoje posede, a doselili su na Klišević po završetku Karlovačkog mira, te se jedna grana ove familije zvala Kulenovići-Kliševići.

Da je kula pored stambene namene imala i odbrambeni karakter, primetno je po otvorima prozora i puškarnicama koji su i sada vidljivi u prizemlju kule čije su prostorije služile i kao zatvor. Kula je imala 4 sprata koji su bili povezani međuspratnim konstrukcijama, zidana je od kvalitetnog vapnenca, a iznad prozora i ulaza korištena je sedra iz reke Une kao građevinski materijal.

Klišević kula je izgrađena kao jedna u liniji utvrđena koju su činili Bihać-Sokolac-Klišević-Orašac-Ostrovica. U zaleđu ove linije odnosno Kliševića i Orašca, nekoliko kilometara vazdušne linije u pravcu istoka, nalazi se kula Vrnograč i kula Prkosi, a za koje se smatra da su izgrađeni u istom razdoblju.

Halil beg Kulenović, sin Mahmut paše je prvi vlasnik Kliševića, a posednji beg stalno nastanjen u Klišević kuli bio je Malić beg Kulenović. Jedan deo kule se porušio 1918. godine, a celo naselje i sama kula su zapaljeni i totalno uništeni 1941. godine kada su je i napustili njeni poslednji stanovnici.

Нема коментара:

Постави коментар