уторак, 10. септембар 2019.

PORTOKALOPITA, Grčka pita sa narandžama




















Potrebno je:

  • 400g kora za pitu,
  • 4 jaja,
  • 100g šećera,
  • 4dl grčkog jogurta,
  • 250 ml ulja,
  • 5 supenih kašika rendane pomorandžine kore i
  • 1 kesica praška za pecivo.



Sirup:


  • 250g šećera,
  • 250 ml soka od ceđene pomorandže,
  • 500 ml vode i
  • 1 pomorandža isečena na kolutove.



Priprema:


Kore za pitu usitnite na sitne komadiće   ne veće od 1 do 2 cm. Umutite jaja sa šećerom, postepeno dodajući šećer. Kada se to dobro umuti,  dodajte grčki jogurt i ulje.
Dodajte i ostale sastojke,  koru pomorandže, i prašak za pecivo. Na kraju dodajete i iscepkane kore, i još jednom sve dobro izmešajte. Podmažite pleh standardne veličine, izručite smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kolač treba lepo da porumeni, ali ne da se presuši.
Sirup pripremite tako što u  posudu stavite sok od pomorandže, vodu, šećer i ostavite da proključa. Kuvajte na slabijoj vatri još oko 5 minuta sklonite, pa dodajte isečenu pomorandžu na kolutove.
Sirup sipate ravnomerno preko kolača koji se  prohladio.

Нема коментара:

Постави коментар