Po uzoru na Švapski kolač sa šljivama, ja sam napravila moj omiljeni KUGLOF sa šljivama.
Koji mi je ovo kuglof po redu stvarno ne znam.
Potrebno je:
- 250 g brašna,
- Pola kockice svežeg kvasca ili kesica suvog kvasca,
- 1 dl mleka,
- 2 kašičice šećera,
- 50 ml ulja,
- 1 jaje,
- 3 kašike pekmeza od kajsija,
- malo soli i
- 500g šljiva.
ZA POSIPANJE:
- 150 g brašna,
- 100g margarina i
- 100 g šećera.
Priprema:
U mlako mleko dodajte dve kašičice šećera i kvasac. Kad kvasac nadođe dodajte brašno koje ste pre toga posolili. Dodajte ostale sastojke za testo i dobro ga izradite. Nemojte staviti odmah svo brašno, već ga dodavajte postepeno jer testo ne treba da bude previše tvrdo a ni previse mekano.Ostavite na toplom mestu dok se testo ne udvostruči. Spremite i mrvičastu smesu za posipanje tako što ćete sve sastojke za to predviđene trljati između dlanova dok se masa ne pretvori u krupnije mrvice. Testo razvucite što tanje, po testu razmažite tanak sloj pekmeza od kajsija, rasporedite polutke šljiva pospite mrvičastu masu i urolajte. Kalup za kuglogf podmažite, pospite brašnom i prebacite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne bude pečeno. Pečen kuglof izvadite iz kalupa i kada se ohladi ukrasite ga po želji, otopljenom čokoladom , šećerom u prahu ili jednostavno ostavite takav kakav jeste.
Нема коментара:
Постави коментар