Ljute papričice, kao ukras u domu a po potrebi i dodatak raznim vrstama jela.
Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene, ljubičaste ili zelene boje. Zamislite na jednoj saksijskoj paprici sve te boje.
Veruje se da ova vrsta potiče iz Srednje i Južne Amerike, pripada porodici Solanaceae ili pomoćnica, i srodna je s jestivom paprikom, što znači da nije otrovna kako se nekada mislilo, ali je jako ljuta. Ima ljuti karakterističan ukus, za koji je zaslužan kapsaicin, koji je prirodni alkaloid i kog razne vrste paprika i feferona sadrže u različitim količinama. Koriste se za vrlo ljute umake, a kod nas su više poznate kao ukrasne biljke.
Ja sam začinila hleb sa dodatkom seckane paprike, videćemo kakav će biti.
Potrebno je:
- 1 kockica kvasca,
- 2 kašičice soli,
- 1 kašičica šećera,
- 3 male ljute papričice,
- 1 kg brašna I
- mlaka voda.
Priprema:
Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe. U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac, sitno seckane ljute papričice i so. Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo,mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste,ako treba dodajte jos brašna. Ostaviti testo da naraste. Premesite i stavite u tepsiju da još malo odmara .Peći hleb u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pečen hleb poprskati vodom uviti u krpu i ostaviti da se ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар