У домовима многих Срба, уместо василице, на Мали Божић припрема се ковртањ, округао обредни колач са рупом у средини.
Потребно је:
- 500г брашна,
- 2 јајета,
- 1 коцка квасца,
- 2 дл млека,
- 1 кашичица шећера,
- 1 мала кашичица соли,
- 1 дл уља и
- 1 јаје за премазивање.
Припрема:
Од брашна, јаја, млека, шећера, соли, уља и дигнутог квасца замесите тесто. Оставите на топлом да нарасте , па премесите. Истресите тесто на даску посуту брашном и направите ковртањ. Обликујте тесто по вашој жељи, само је потребно да тесто буде обликовано у круг и да има рупу у средини. Тесто оставите да одмара око тридесетак минута , премажите размућеним јајетом, поспите сољу па ставите да се пече. Рерну предходно загрејте. Тепсију за печење обложите папиром за печење или подмажите и поспите брашном. Ја сам ковртањ посула и сусамом.
Нема коментара:
Постави коментар