Da li vi sečete hleb nožem ili ga kidate?
Što bi moja baba rekla čupate. Uh muž seče hleb ne voli da ga kida a deca i ja ga kidamo, jedno dete ga i dubi, jede sredinu.
Ja prosto rečeno ne volim da sečem hleb i tačka, pa kome se ne sviđa postoji rešenje. Ako kupujemo hleb, onda kupimo dva, jedan se seče drugi kida.
Ako pečem hleb, podelim ga na dva dela, jedna polovina je za sečenje, druga polovina za kidanje. Ako bude malo prve polovine i druga polovina se kida:).
Ovaj tek pečen hleb, dok se hladi kao da peva, ali stvarno.......
Čitam knjigu i odlučih da napravim hleb.
Pa... stavila je i hleb da nadođe. Da imamo za doručak. Trebalo bi da ga stavim u rernu posle večere i ostavim da se peče dok odozgo ne bude zlatnožut i dok se ne čuje šupalj zvuk kad kucnem koru noktom. (odlomk iz knjige).
Potrebno je:
1kg brašna,
1kašika masti
2 kašičice soli,
pola kašičice šećera,
40g svežeg kvasca i
600ml mlake vode.
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno podmažite i pospite brašnom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, zarežite nožem na par mesta i malo poprskajte vodom
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.
Нема коментара:
Постави коментар