петак, 19. април 2019.

Kiflice sa makom














Potrebno je :
  •  375 g brašna,
  •  1 kesica  praška za pecivo,
  •  150 g  putera ili margarina isečenog na kockice,
  •  1 jaje,
  •  100 g šećera u prahu, 
  • 75 ml mleka, 
  • korica i sok od pola limuna.

Fil od maka: 

  • 200 g maka ( samlevenog ),
  •  100  ml mleka, 
  • 100 g šećera i
  •  korica od pola limuna.


Priprema:

U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
Brašno,prah šećer i prašak za pecivi prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati  puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter  i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati koricu,sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo..
Izručiti  na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
Testo podeliti na 3 dela,  ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1 do 2mm debljine.
Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1 do 2cm bez fila.
Iseći na 16 delova i zaviti kiflice.Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.
Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele .
Ostaviti da se ohlade pa ih ili uvaljati u  šećer u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар