недеља, 9. фебруар 2020.

Kupusnik, pita sa kiselim kupusom po starinskom receptu


















Za testo  je potrebno :
  • 700g brašna,
  • 4 dl vode,
  • 3 kašike masti i
  •  pola kašičice  soli.

Fil:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa, 
  • 1 glavica crnog luka, 
  • i biber po ukusu. 

Priprema

Glavicu kiselog kupusa isecite na kockice.
Sitno iseckani crni luk  propržite na malo  masti  pa dodajte kupus, dinstajte na tihoj vatri.  Ja nisam dodavala so jer je kupus slan samo sam dodala malo bibera.
Pomešajte brašno i so, pa dodajite  postepeno mlaku vodu i mast. Zamesiti  testo, pokrijte  i ostavite da odstoji oko pola sata. Potom  testo premesite, pa podeliti na četiri dela. Formirati loptice, rastanjite u jufke, namažite od gore sa mašću i ostaviti na toplom mestu da odmara još  pola sata.
Sto prekriti  stolnjakom, pa posuti brašnom. Staviti jufku, pa je polako  rastanjite, što je moguće tanje. Na kraju otkinuti  rubove. Razvučeno testo poprskati sa malo rastopljene masti pa razbacati po testu fil od kupusa,  pomoću stolnjaka urolati. Staviti u  mašću podmazan  pleh. Postupak ponoviti sa preostale tri jufke, odozgo premazati pitu mašću, pa peći u zagrejanoj rerni   na dvesta stepeni, dok ne porumeni.

Нема коментара:

Постави коментар