субота, 18. јануар 2020.

Slavsko žito



Krsna slava porodice Poznanović je Sveti Jovan Krstitelj, Jovandan obavezno se sprema slavsko žito.
Moja devojačka slava je Đurđevdan, to je krsna slava porodice Radišić, moje mame Mirjane Radišić rođene Bjelica krsna slava je Sveta Petka.
Često se setim svojih predaka, Ivana, Lazara, Petra, Blagoja, Anđe, Ikonije, Save. Porodica Radišić, Bjelica, Muratović, Čabrilo, Pudar....
















Potrebno je:
  • 500g pšenice,
  • 400g kristal šećera ili po ukusu,
  • 500g mlevenih oraha i
  • 2 kesice vanilin šećera.



Priprema

Pola kilograma pšenice preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati i skuvati . Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! Kada ste procedili žito, dok je još toplo samleti ga na mašini za mleveno meso. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije samlevena. Još uvek mlaku samlevenu pšenicu pomešajte sa kristal šećerom,vanilin šećerom i orasima. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima i polutkama orasa ukrasi po ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар