субота, 17. новембар 2018.

Medovik








 Sastojci za kore:
  • 3 jaja, 
  • 250 g šećera,
  • 180 g margarina ili putera, 
  • 4 pune kašike meda, 
  • 600 g brašna i 
  • još 100 g za razvlačenje kora, 
  • 1 kašičica sode bikarbne.

Fil:  1.4 g kisele pavlake i  500 g šećera.

Priprema: 

Ulupati jaja sa šećerom pa staviti na paru da se kuvaju 10 minuta. Za to vreme otopiti na laganoj vatri margarin ili puter i med. Kada prođe 10 minuta, sve sjediniti. Skloniti sa vatre pa dodati sodu bikarbonu i promešati. Dodati pola brašno dobro sjediniti i umesiti testo rukom.
Testo je toplo i lako se mesi. Staviti ga u kesu i ostaviti tako da se potpuno ohladi.
Ohlađeno testo podeliti na 4 dela, pa jedan uz pomoć dosta brašna razviti na papiru za pečenje i preneti na obrnuti pleh. Dok razvijate prvu koru, rernu zagrejte na 180 stepeni.
Kora treba da je preko celog pleha. Staviti da se peče oko 10 minuta ako je pleh deblji, ako je tanji, dovoljno je 8. Dobro pazite na vreme, jer ako ih prepečete biće previše tvrde za skidanje sa pleha i lomiće se.
Čim izvadite koru iz rerne, nožem odsecite krajeve i prenesite koru na krpu.
Ne bacajte odsečene krajeve, jer se na kraju melju i njima se kolač ukrašava.
Dok se prva kora peče, pomešajte pavlaku sa šećerom i dobro izmešajte.
Pečene kore ohladite, pa stavite jednu na tacnu pa fil i tako redom. Završite filom i pospite izmrvljenim okrajcima od kora koje ste samleli i stavite u frižider da odstoji preko noći.

Uživajte u svakom zalogaju to Vam želi Baćkova kuhunja!






Нема коментара:

Постави коментар