уторак, 8. март 2016.

Kiflice sa sirom


Potrebno je:


  •  1 kg brašna, 
  •  1 jaje, 
  •  4 dl mleka ,
  •  2 dl ulja, 
  •   so
  •   šećer,
  •   kocka kvasca,
  •   jaje za premazivanje  i
  •   susam za posipanje i
  • 200g sira za filovanje. 


Priprema:

 Ugrejati mleko, dodajte kvasac sa 2 kašičice soli i 1 kašičicom  šećera, pa ostavite da  nadođe.
 Zamesiti testo sa svim ostalim sastojcima i ostaviti da naraste.
 Podeliti na kuglice, neka odmoraju 15 minuta, pa  ih razvijati na duguljaste trake, filovati sa  sirom. Zamotati kiflu redjati u tepsiju obloženu pek papirom, premazati jajetom, posuti    susamom.
 Peći u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumene. 

понедељак, 7. март 2016.

Šapice











Potrebno je:
  •  400g brašna,
  •  150g  kokosa,
  •  2 cela jaja,
  •  200g  masti,
  •  50g  šecera,
  •  3 vanilin šecera i
  •  1 prašak za pecivo.



Priprema:

Umesiti testo od 400g  brašna, 150 gr kokosa, 2 cela jaja, 200g masti, 150g šecera, 3 vanilin sećera i 1 praškom za pecivo.
Modlice umakati u brašno, puniti ih sa testom, ali ne do vrha posto će prilikom pečenja narasti.
Peci na 180 stepeni dok ne porumene
Ohladjene uvaljati u šecer u prahu.
Pecene šapice držati u metalnoj kutiji  sa poklopcem.

недеља, 6. март 2016.

Raštan


Potrebno je:
  •  1/2  kg listova raštana,
  •  1 glavica crnog luka,
  •  1čen belog luka,
  •  1 šargarepa,
  •  suva rebra,
  •  suva kobasica,
  •  aleva paprika, 
  •  2 dl kuvanog paradajza,
  •  šaka pirinča,
  •  so ,
  • 1 krompir i
  •  peršunov list.

Priprema:

 Raštan oprati i iseći, staviti u lonac dodati suva rebra, seckan crni luk, šargarepu, naliti do pola lonca vode i kuvati. Pred kraj kuvanja dodati jedan seckan krompir, šaku pirinča, kobasicu isečenu na kolutove, malo soli, alevu papriku i kuvan paradajz. Ukrasiti peršunovim liscem.

Kroasani




Potrebno je:

  • 550 ml hladne vode, 
  • 40 g kvasca, 
  • 1 kašičica šećera, 
  • 2 kašičice soli i 
  • 1 kg brasna. 




Za premazivanje:  25% margarina na ukupnu kolicinu testa ( na 1 kg testa 250 g margarina).


Priprema:


U posudu nalijte hladnu vodu, dodajte kvasac, šećer, so, brašno i zamesite testo. Izručite na radnu povrsinu prekrijte najlonom i ostavite da naraste.
Zatim rastanjiti testo, stavite celu kocku margarina i preklopite sa svih strana i ostaviti u frižider na 15 minuta uvijeno u plastičnu kesu. Oklagijom rastanjiti testo u duži a uži pravougaonik i opet preklapajte. Vratiti u frižider na 15 minuta.
Postupak ponoviti tri puta uz odmaranje od 15 minuta. Razvući dugačku koru i isecite testo Oblikujte kroasane i ređajte ih u pleh oblozen pek papirom.. Ostaviti na toplom da nadođu. Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene.

Jevrejska kuvana jaja





Priprema:

U dosta lukovine (koju ste dobro oprali i dan ranije potopili u vodu) staviti jednu do dve kešike bibera u zrnu, 300 ml ulja (još bolje maslinovo domaće) soli jednu šaku i jaja. Kuvati par sati uz dosipanje vruće vode. Ostaviti preko noći u lukovini. Sutradan jaja izvaditi pa ih izlomiti (ne guliti koru) i ponovo vratiti u lukovinu pa kuvati jos par sati.
Bolje je da se što duže kuvaju da svi mirisi i ukusi "uđu" u jaja.

Pileći bataci u lisnatom testu




Potrebno je:

  • 4 pileća bataka, 
  • so, 
  • zacin Ce, 
  • majonez, 
  • lisnato testo i 
  • peršunov list. 

Priprema:

Batake obariti uz dodatak soli i zacina Ce.
Lisnato testo razviti i premazati majonezom. Podeliti na cetiri dela, umotati batake u lisnato testo i peci oko 20 minuta dok testo lepo ne požuti. Pecene posuti seckanim peršunom. 

Cvetni zalogaji





Potrebno je:

  • 500 g lisnatog testa, 
  • 200 g šunke, 
  • 100g parmezana, 
  • rukola ili zelena salata, 
  • so i 
  • 1 jaje . 

Priprema:

Lisnato testo razviti i iseci na kockice svaku kockicu zaseći na ćoškovima, sredinu puniti seckanom šunkom pa spojiti trake ćoškova. Posuti cvet rendanim parmezanom (parmezan ce mu dati posebnu aromu) i premazati razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni. Ukrasiti seckanom rukolom ili zelenom salatom.