субота, 21. октобар 2017.
петак, 20. октобар 2017.
Kitnikez
Sastojci za kitnikez:
- 1kg dunja,
- 800g šećera i
- sok od jednog limuna.
Dunje nasecite na kockice, kuvajte ih u malo vode sa sokom od limuna, zatim ih ispasirajte. Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne.Dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima, možete a i ne morate. Preručite masu u pleh, kalup, modle... koje su prethodno pokvašeni ili nauljene. Kada se dobro ohladi, kitnikez izručite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.
Cvet pogača
Potrebno je :
- 800 g brašna,
- 200 ml mleka,
- 200 ml vode,
- 200 ml ulja,
- 2 žumanca,
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli,
- 1 kockica kvasca,
- 100g margarina za premazivanje i
- malo susama.
Priprema:
Izmešati mlako mleko, vodu i ulje. Dodajte izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i malo brašna. Ostavite 15 minuta da odstoji. Zatim dodati so, brašno i zamesiti testo.Ostaviti oko 30 minuta da testo naraste.
Nadošlo testo razvucite na debljinu prsta i tanjirom opsecite tri kruga, ostatak testa ostavite za sredinu cveta.
Krug prvi premažite margarinom, stavite drugi premažite margarinom i na kraju treći. Zasecite na osam mesta,
prebacite u podmazan i brašnom posut okrugao kalup, premažite žumancetom, na sredinu stavite lopticu od testa i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.
Пријавите се на:
Постови (Atom)