петак, 20. октобар 2017.

Pogača




Kitnikez



Sastojci za kitnikez:

  • 1kg dunja,
  • 800g  šećera i
  • sok od jednog limuna.
Priprema :

Dunje nasecite na kockice, kuvajte ih u malo vode sa sokom od limuna, zatim ih ispasirajte. Ispasirane dunje kuvajte sa šećerom sve dok se masa ne stegne.Dobijenu masu možete pomešati sa seckanim lešnicima ili orasima, možete a i ne morate. Preručite masu u pleh, kalup, modle... koje su prethodno pokvašeni ili nauljene. Kada se dobro ohladi, kitnikez izručite iz pleha, kalupa, modli, nasecite, ukoliko želite pospite prah šećerom i pronađite mu neko suvo i hladno mesto u kući da tu odstoji par dana.

Pogača






Pogača




Cvet pogača












Potrebno je :


  • 800 g brašna,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml vode,
  • 200 ml ulja,
  • 2 žumanca,
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kockica kvasca, 
  • 100g margarina za premazivanje i 
  • malo susama.


Priprema:


Izmešati mlako mleko, vodu i ulje. Dodajte izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i malo brašna. Ostavite 15 minuta da odstoji. Zatim dodati so, brašno i zamesiti testo.Ostaviti oko 30 minuta da testo naraste.


Nadošlo testo razvucite na debljinu prsta i tanjirom opsecite tri kruga, ostatak testa ostavite za sredinu cveta.


Krug prvi premažite margarinom, stavite drugi premažite margarinom i na kraju treći. Zasecite na osam mesta,
prebacite u podmazan i brašnom posut okrugao kalup, premažite žumancetom, na sredinu stavite lopticu od testa i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni dok lepo ne porumeni.