недеља, 29. октобар 2017.
Kuglof sa jabukama
Potrebno je:
- 5 jaja,
- 1,5 šoljica šećera (oko 150g,)
- 2 vanilin šećera,
- 1 šoljica mlevenih oraha,
- 1 veća rendana jabuka,
- 4 šoljice brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 kašike kakaoa i
- 1 šoljica ulja.
Za glazuru:
200g Menaž čokolade.
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C kalup za kuglof namastiti i pobrašnjaviti .Umutiti jaja i šećer, dodati sve ostale sastojke vanilin šećer, mlevene orahe,rendanu jabuku, ulje brašno i na kraju prašak za pecivo. U jednu četvrtinu testa dodati dve kašike kakaoa. U kalup prvo izručiti svetlu smesu pa zatim tamnu smesu. Peći oko 30-40 min. ili dok ne bude pečen. Ostavite da se se prohladi, izvadite i prelijte glazurom od čokolade.
четвртак, 26. октобар 2017.
понедељак, 23. октобар 2017.
Slatka pogača
- 500g brašna,
- 30g svežeg kvasca,
- 1 jaje,
- 1 kašičica soli,
- 2 kašike šećera,
- 60 ml ulja,
- 1,5 dl mleka,
- 1 kesica vanilin šećera i
- 1 kašičica naribane kore od limuna.
Za premazivanje:
- 100g grožđa,
- tri kašike šećera i
- 1 žumance.
Priprema:
U mlako mleko staviti malo šećera od ukupne količine, razmrviti kvasac i ostaviti da kvasac počne da radi 5-10 minuta. U drugu posudu staviti prosejano brašno, šećer, so, jaje, ulje, vanilin šećer, sitno izrendanu koricu limuna, dodajte nadošli kvasac i zamesiti testo. Testo nije potrebno ostaviti da stoji i da se udvostruči, počnite odmah da ga oblikujete. Testo podelite u tri dela, za podlogu, za valjak i malo za ukrase. Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi prvi deo testa, drugi deo testa razviti premazati sa žumancetom pomešanim sa šećerom i posuti suvim grožđem, urolati i staviti na prvi deo testa. Nožem sa svake strane izrežite trake sirine 1 cm. Preklapajte trake testa preko valjka, i mali deo podvlačite ispod. Tako sve do kraja. Savijte u polukrug. Od onog najmanjeg dela testa napravite ukrase po ukusu. Tepsiju podmažite, pospite brašnom i prebacite pogaču. Premažite žumancetom i poređajte ukrase. Ostavite da pogača naraste, na toplom mestu prekrivena krpom. Rernu zagrijte na 170 i pecite dok lepo ne porumeni. Ohladite malo i pospite sa prah šećerom.
недеља, 22. октобар 2017.
Пријавите се на:
Постови (Atom)