субота, 5. март 2016.

Crno beli mafini


Potrebno je:


  •  1 čaša od jogurta ulja,
  •  2 čaše jogurta,
  •  2 čaše šećera,
  •  1 prašakza pecivo,
  •  2 vanilin šećera,
  •  200 ml slatke pavlake,
  • 200g brašna,
  •  4 jajeta i
  •  100 g čokolade.
 Priprema:

Umutiti cela jaja sa šećerom, dodati jogurt, vanilin secer, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati, treba da bude gušća masa. Smesu sipati u kalupe za mafine po želji mozete dodati i neko voće. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći oko 20 minuta.  Pečene mafine prohladiti i na njih staviti umućenu slatku pavlaku,možete ih ukrasiti i seckanom čokoladom ili nekim voćem.

Mafini sa čokoladom


Potrebno je:

  •  200g  čokolade za kuvanje,
  •  4 jajeta,
  •  250g margarina, 
  •  160g šecera,
  •  160 g brašna i
  •  1 kašičica praska za pecivo.


Priprema:

Rastopiti margarin sa čokoladom na laganoj vatri. Umutiti jaja sa šećerom dodati brašno i prašak za pecivo. Fino sve sjediniti dodati rastopljeni margarin sa čokoladom. Ujednačiti smesu i sipati u kalupe za mafine do pola. Zagrijati rernu na 220 stepeni i peći oko 10 minuta. Ukrasiti po ukusu.

Piletina sa kikirikijem



Potrebno je:

  • 300g belog pilećeg mesa, 
  • tikvica srednje veličine, 
  • 250 ml neutralne pavlake, 
  • ulje, 
  • so, 
  • 100g kikirikija i 
  • 1 čen belog luka. 

Priprema :


Mladu tikvicu iseći na kolutove i propržiti na ulju, u tom istom ulju ispeći i piletinu. Izvaditi na tanjir posoliti, posuti sitno seckanim belim lukom, preliti neutralnom pavlakom i posuti kikirikijem. Ukrasiti kruskama ječmenicama i naravno posle ukusnog slanog obroka zasladiti se kruškama.

Salata od šargarepe



Potrebno je:

  • 1 kg šargarepe ,
  •  sirce ,
  •  ulje,
  •  kašičica šećera ,
  •  peršunov list  i
  • 4 čena belog luka.



Priprema:

Šargarepu obariti, ohladiti i iseći na kolutove , dodati po ukusu sirće, ulje , kašičicu šećera ,sitno iseckan beli luk i peršun.

Grčka torta



Potrebno je:

 Kora:

  • 18 belanaca,
  •  36 kašika šećera,
  •  18 kašika mlevene plazme i
  •  18 kašika mlevenih oraha.

  Fil: 


  • 18 žumanaca, 
  • 500g šećera,
  • 2 pudinga od vanile,
  • 4 kašike gustina
  • 2 kašike brašna,
  • 1.2 litre mleka, 
  • 2 margarina, 
  • 200g  šećera u prahu, 
  • 400g Plazma keksa, 
  • 400g oraha, 
  • 200g mlečne čokolade i
  • 3 kesice šlaga.

Priprema:

KORE: 6 belanaca umutiti u čvrst sneg, dodati 12 kašika šećera, 6 kašika mlevenog Plazma keksa, 6 kašika mlevenih oraha; peći 30 min na temperaturi od 1500C  u podmazanom i brašnom posutom plehu (peći 3 ovakve kore).
FIL: 18 žumanaca umutiti sa 500g šećera, 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina i 2 kašike brašna (ovu masu razmutiti sa 2dl hladnog mleka) i sve to zakuvati u 1 litri mleka koje je već na šporetu i vri; kad se skuvani fil ohladi sjediniti sa 2 razmućena margarina i 200g šećera u prahu; dodati 400 grama seckanih oraha, 400g seckanog Plazma keksa i 200g seckane mlečne čokolade; filovati i odgore ukrasiti šlagom.

Sladoled od bundeve


Potrebno je:

  •  500g očišćene kuvane i ispasirane bundeve,
  •  5 vanilin sećera,
  •  100g sečera u prahu,
  •  2 šlaga,
  •  200g mlevenog keksa i
  •  50g celog Plazma keksa.



Priprema:
 U ispasiranu bundevu dodati vanilin šećer i šećer u prahu, šlag umutiti sa mlekom, dodati bundevu, mleveni keks i komadiće Plazma keksa. Sve dobro sjediniti i staviti da se ohladi. Ukrasiti po želji i služiti.

Starinske kiflice sa pekmezom





Potrebno je:

  • 900g brašna,
  • 150g masti,
  • pola litre mleka,
  • 1 kockica kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kašičica soli,
  • pekmez i
  • šećer u prahu.
Priprema:

Kvasac,mleko,šecer i malo brašna ostaviti da nadođe u to dodati brašno, mast, mleko i sve dobro sjediniti. Testo ostaviti da nakvasa, praviti kuglice i tanko  razvijati ,stavljati kašičicu pekmeza najbolje od šljiva i rolati u kiflu.Staviti u zagrejanu rernu da se peku. Pečene posuti secerom u prahu.