Potrebno je:
- 1 kg brašna,
- 150g kristal šećera,
- oko 7 dl mleka,
- kockica kvasca i
- 150g masti ili margarina.
Za fil:
- 600g maka,
- 500ml mleka i
- 300g šećera
Priprema:
Razmutite kvasac sa kašičicom šećera, brašna, mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, i malo soli, po želji možete dodati i malo narendane limunove kore , dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
Pre nego što testo razvijete, pripremite fil:
Mak skuvajte sa mlekom i šećerom. Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim filom i urolajte, kalup za kuglof podmažite i pospite brašnom. Zagrejte rernu, i stavite kuglof sa makom da se peče. Na 220 stepeni oko 50 minuta u zavisnosti od rerne. Od ove smese napravićete dva kuglofa.
Gotov kuglof prohladite i pospite šećerom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар